Борислав Гуцанов, водач на листата на БСП-Варна: Ще осигурим достъп до обществените поръчки и на малките и средни строителни фирми

Окт 14, 2015 ВАРНА Новини Избори 0 1177

Сред приоритетите на социалистите е участие на повече фирми в общинските процеси

За прозрачност при обществените поръчки и облекчаване издаването на строителните книжа настояват членовете на Варненското областно ръководство на Камарата на строителите в България. По думите на местния председател на организацията инж. Христо Димитров сред основните притеснения за бранша са и рамковите договори, които изместват от пазара малките и средни фирми. „До 2016 година има подписани 5 такива договора за ремонт и реконструкция на пътната мрежа във Варна за 300 милиона лева. Настояваме това да не се повтаря и обществените поръчки за строителство да са прозрачни и открити“, заяви той на среща с водача на листата на БСП-Варна Борислав Гуцанов, кандидата за общински съветник на социалистите Николай Гочев и подкрепения от БСП кандидат за кмет на града проф. Анелия Клисарова. „Рамковите договори бяха въведени, за да бъдат преодолени жалбите по процедурите, което бавеше изпълнението на проектите. Но считам, че най-добрият вариант е тези договори да бъдат раздробени на лотове“, отговори Борислав Гуцанов. Той допълни, че сред приоритетите на социалистите е участие на повече фирми в общинските процеси и разделяне на строителството на ниско и високо. Инженер Димитров попита кои са основните проекти, които ще реализират социалистите след местните избори, свързани с инвестициите и разкриването на нови работни места в града. „Ние ще продължим да работим за изграждане на новото пристанище, чието проектиране започна с отпускането на 15 милиона лева от правителството на Орешарски. Приоритетно ще стартираме и строежа на кръстовища на две нива на основни пътни артерии в града, околовръстен транспортен ринг, част от транспортен коридор север-юг с втори мост над канала и зелен мост над пътя от Морската градина до Парк-паметника на българо-съветската дружба“, обясни водачът на листата на БСП. Той припомни, че винаги, когато БСП управлява Варна, в града се реализират големи строителни обекти и се разкриват нови работни места. „Ние можем да съдействаме за подобряване на координацията между институциите, което ще облекчи издаването на разрешителните за строителни дейности“, каза Николай Гочев.
             „В момента 2.6% от бюджета на Общината се формира именно от строителния бранш. Освен, че изграждате цялостния облик на Варна, вие сте хората, които осигурявате работни места, давате хляб на стотици семейства и дори създавате трудови навици“, обърна се към присъстващите на срещата  проф. Анелия Клисарова. Тя допълни, че административните проблеми, с които се сблъскват строителните предприемачи в града са сериозни, но могат да бъдат преодолени с въвеждането на електронни услуги в Общината. „За да започнем строителство на даден обект е необходимо да минем през различни институции, които да подпишат документи. Издаването им отнема близо две години, което затруднява работата ни. Това е основната причина, поради която във Варна липсват инвестиции и много фирми през последните години насочиха средствата си към други градове. А на града ни са нужни инвестиции, които да носят инвестиции“, подчерта председателят на областното представителство на Камарата на строителите в България, инж. Христо Димитров.